Seceta din această primăvară afectează culturile de grâu, sfeclă de zahăr, orz și porumb din județul Galați. Irigațiile sunt prea scumpe

Seceta din această primăvară afectează culturile de grâu, sfeclă de zahăr, orz și porumb din județul Galați. Irigațiile sunt prea scumpe
Publicat: 03/06/2018, 10:02
Actualizat: 26/03/2019, 05:54

În județul Galați, cele mai afectate sunt culturile de grâu, sfeclă de zahăr, orz și porumb, plante aflate în plină vegetație și care au nevoie de multă APĂ.

Ionuț Păiș, unul dintre fermierii care se luptă cu efectele secetei a cultivat 350 de hectare cu porumb, grâu, floarea soarelui și legume, iar pentru a salva culturile, agricultorul gălățean irigă cu motopompele, desi costurile se ridică la 2.000 de lei pe zi.

„Solul este foarte crăpat. Plantele se dezvoltă greu, dacă nu au umiditate. Aici avem floarea soarelui semănată mai târziu și, după cum vedeți, este într-un stadiu micuț. În mod normal, floarea soarelui ar trebuie să fie mare, peste glezne. Dacă nu plouă, trebuie irigată neapărat. Ne confruntăm cu o secetă destul de mare. Culturile au nevoie foarte urgent de apă, în special grâul, porumbul, floarea soarelui, legumele. Ne chinuim cu mari eforturi să irigăm. Reușim să irigăm 50 la sută din suprafață cu fel și fel de improvizații, cu motopompe. Infrastructura din zona noastră este deteriorată, nu am reușit să accesăm PROIECTE EUROPENE ca să modernizăm sistemul de irigații. În lipsa ploilor, plantele se usucă, producțiile sunt la jumătate, fără ploaie, agricultura nu merge”, explică fermierul Ionuț Păiș.

Potrivit acestuia, în ultimele două luni, ploile au adus cel mult 15 litri de apă pe metrul pătrat, în condițiile în care plantele ar fi avut nevoie măcar de 30 litri.

Probleme au și agricultorii cu sisteme de irigații construite cu fonduri europene, deoarece costurile de producție CRESCfoarte mult, iar plantele nu se dezvoltă armonios.

„Anul acesta avem o problemă deosebită. Lipsa precipiațiilor cumulată cu temperaturile mai ridicate decât în mod obișnuit favorizează seceta și creșterea foarte scăzută a plantelor. Cele mai mari probleme sunt la culturile mari consumatoare de apă care sunt într-un stadiu avansat de vegetație, fac referire la rapiță, la orz, la grău. Vă dați seama că nu putem iriga peste tot în același timp sau să cuprindem toată suprafața pentru că sistemul de irigație este dimensionat în așa fel încât să revii pe aceeași suprafață la o lună de zile, în situația noastră. Costurile pentru apă se ridică la aproape 400 de lei pe hectar, dacă irigi de două – trei ori, costurile la un hectar cresc cam cu 30 la sută”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, președintele Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Agricole, Petre Grigore.

Autoritățile județene au început să inventarieze suprafețele de teren agricol afectate de secetă pentru a întocmi rapoarte.

„În două luni de zile a plouat o dată 2,5 litri și la un interval de trei zile… asta-i media pe județ, 2,5 litri și apoi la un interval de câteva zile, doar în partea de est a județului, cam vreo 4 litri. Ceea ce este, vă dați seama,EGAL CU ZERO. Cele mai mari probleme sunt la sfecla de zahăr și la grâu. De exemplu, grâul este în burduf și, la sfâșitul lunii iunie, după cum arată temperaturile astea, ar trebui să înceapă recoltatul. Noi mergem în teritoriu, mergem la producătorii agricoli, inventariem suprafețele afectate la culturile de toamnă, cât și cele semănate în primăvară”, a declarat directorul Direcției Județene de Agricultură Galați, Doina Ragea.

Potrivit acesteia, în câteva zile se va ști ce suprafețe de teren sunt afectate de seceta din această primăvară în Galați.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Secretariatul lui Moș Crăciun s-a redeschis în Franța