Seceta din această primăvară afectează culturile de grâu, sfeclă de zahăr, orz și porumb din județul Galați. Irigațiile sunt prea scumpe

Seceta din această primăvară afectează culturile de grâu, sfeclă de zahăr, orz și porumb din județul Galați. Irigațiile sunt prea scumpe
Publicat: 03/06/2018, 10:02
Actualizat: 26/03/2019, 05:54

În județul Galați, cele mai afectate sunt culturile de grâu, sfeclă de zahăr, orz și porumb, plante aflate în plină vegetație și care au nevoie de multă APĂ.

Ionuț Păiș, unul dintre fermierii care se luptă cu efectele secetei a cultivat 350 de hectare cu porumb, grâu, floarea soarelui și legume, iar pentru a salva culturile, agricultorul gălățean irigă cu motopompele, desi costurile se ridică la 2.000 de lei pe zi.

„Solul este foarte crăpat. Plantele se dezvoltă greu, dacă nu au umiditate. Aici avem floarea soarelui semănată mai târziu și, după cum vedeți, este într-un stadiu micuț. În mod normal, floarea soarelui ar trebuie să fie mare, peste glezne. Dacă nu plouă, trebuie irigată neapărat. Ne confruntăm cu o secetă destul de mare. Culturile au nevoie foarte urgent de apă, în special grâul, porumbul, floarea soarelui, legumele. Ne chinuim cu mari eforturi să irigăm. Reușim să irigăm 50 la sută din suprafață cu fel și fel de improvizații, cu motopompe. Infrastructura din zona noastră este deteriorată, nu am reușit să accesăm PROIECTE EUROPENE ca să modernizăm sistemul de irigații. În lipsa ploilor, plantele se usucă, producțiile sunt la jumătate, fără ploaie, agricultura nu merge”, explică fermierul Ionuț Păiș.

Potrivit acestuia, în ultimele două luni, ploile au adus cel mult 15 litri de apă pe metrul pătrat, în condițiile în care plantele ar fi avut nevoie măcar de 30 litri.

Probleme au și agricultorii cu sisteme de irigații construite cu fonduri europene, deoarece costurile de producție CRESCfoarte mult, iar plantele nu se dezvoltă armonios.

„Anul acesta avem o problemă deosebită. Lipsa precipiațiilor cumulată cu temperaturile mai ridicate decât în mod obișnuit favorizează seceta și creșterea foarte scăzută a plantelor. Cele mai mari probleme sunt la culturile mari consumatoare de apă care sunt într-un stadiu avansat de vegetație, fac referire la rapiță, la orz, la grău. Vă dați seama că nu putem iriga peste tot în același timp sau să cuprindem toată suprafața pentru că sistemul de irigație este dimensionat în așa fel încât să revii pe aceeași suprafață la o lună de zile, în situația noastră. Costurile pentru apă se ridică la aproape 400 de lei pe hectar, dacă irigi de două – trei ori, costurile la un hectar cresc cam cu 30 la sută”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, președintele Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Agricole, Petre Grigore.

Autoritățile județene au început să inventarieze suprafețele de teren agricol afectate de secetă pentru a întocmi rapoarte.

„În două luni de zile a plouat o dată 2,5 litri și la un interval de trei zile… asta-i media pe județ, 2,5 litri și apoi la un interval de câteva zile, doar în partea de est a județului, cam vreo 4 litri. Ceea ce este, vă dați seama,EGAL CU ZERO. Cele mai mari probleme sunt la sfecla de zahăr și la grâu. De exemplu, grâul este în burduf și, la sfâșitul lunii iunie, după cum arată temperaturile astea, ar trebui să înceapă recoltatul. Noi mergem în teritoriu, mergem la producătorii agricoli, inventariem suprafețele afectate la culturile de toamnă, cât și cele semănate în primăvară”, a declarat directorul Direcției Județene de Agricultură Galați, Doina Ragea.

Potrivit acesteia, în câteva zile se va ști ce suprafețe de teren sunt afectate de seceta din această primăvară în Galați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul atentatului asupra lui Trump, pas cu pas. Ce a făcut Thomas Crooks în ultimele...
Cât a plătit Elena, soția lui Ianis Hagi, pentru rochia de mireasă? Preţ ameţitor pentru...
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea...
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana...
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Meteorologii Accuweather anunță că vine furtuna electrică în România. Pe ce dată exactă se întâmplă...
Cum arăta Shannen Doherty înainte de a muri: ultimele imagini cu actrița! Avea doar 53...
"Am văzut genunchii îngrămădiţi acolo". Cadavrul unui bărbat, găsit într-o valiză abandonată de câteva zile...
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să...
Alertă de vreme severă în România. Lista județelor afectate de Cod roșu de caniculă și...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Amenzi pentru șoferii prinși fără ITP! Când trebuie să facem Inspecția Tehnică?
Elon Musk promite 45 de milioane de dolari pe lună pentru alegerea lui Trump
GREȘEALA pe care o facem cu toții la AERUL condiționat! De fapt, nu este bine...
Ungaria, OUT?! Decizia istorică se pregăteşte acum în Europa: Acţiuni reale
Diana Șoșoacă, momente penibile în Parlamentul European. A speriat-o pe Roberta Metsola
„Înnebunea dacă nu se întâmpla”. Imagini „fierbinți” la Insula Iubirii. S-au ascuns în baie, dar...
Cine a fost primul, oul sau găina? Oamenii de știință au găsit răspunsul la cea...
Ce spune Elena Merișoreanu despre căsnicia ei? Cum a reacționat artista când a aflat că...
Mai mulți copii și aduți s-au intoxicat cu clor într-o piscină dintr-un hotel de lux...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Experiment: de ce vor cercetătorii să arunce mii de litri de chimicale în ocean?